JAK PRAWIDŁOWO ZAPROJEKTOWAĆ KUCHNIĘ?

projekt 3d

W przypadku projektowania kuchni, jest kilka złotych zasad pomagających urządzić to pomieszczenie tak, by było w pełni funkcjonalne. O czym nie wolno zapomnieć?

ODLEGŁOŚCI

Podczas przygotowywania posiłków ważna jest ergonomia, czyli takie umieszczenie poszczególnych sprzętów (lodówki, zlewu i kuchenki), które pozwoli na pokonywanie jak najmniejszych odległości. Czy oznacza to, że najlepiej umieścić je obok siebie? Otóż zdecydowanie nie. Istnieje bowiem zasada trójkąta roboczego mówiąca, że:

odległość pomiędzy lodówką a zmywakiem powinna wynosić od 120 do 210 cm,

odległość pomiędzy zmywakiem a kuchenką powinna wynosić od 120 od 210 cm, ewentualnie 90 cm w bardzo małych kuchniach,

odległość pomiędzy lodówką a kuchenką powinna wynosić od 120 do 270 cm.

WYSOKOŚĆ BLATÓW

Na wygodne użytkowanie kuchni wpłynie również wysokość blatu. Standardowa mieści się w przedziale od 85 do 90 cm, przy czym dla osób niższych zdecydowanie będzie to pierwsza wartość. Dlaczego jest to tak ważne? Przede wszystkim ze względu na fakt, że praca przy blacie zbyt niskim będzie powodować bóle pleców, zaś przy zbyt wysokim, szybko okaże się niekomfortowa.

STREFY

Złotą zasadą projektowania kuchni na wymiar, którą stosujemy również w naszej pracowni, jest odpowiednie zaplanowanie pięciu stref. Są to kolejno strefy:

zapasów – powinny znaleźć się w niej zapasy żywności, dlatego umieszcza się w niej lodówkę i zamrażarkę,

przechowywania – przechowuje się w niej przedmioty codziennego użytku, m.in. zastawę stołową. Niezbędne są również szafki wiszące na szklanki oraz przynajmniej niewielka część blatu, by móc je odłożyć,

zmywania – to w niej znajduje się zlewozmywak, pod którym trzeba wydzielić przestrzeń również na kosze na śmieci i przechowywanie detergentów,

przygotowywania – w niej przygotowywane są posiłki, dlatego musi obejmować obszerny blat roboczy, a także narzędzia kuchenne takie jak deski do krojenia, miski i przyprawy,

gotowania – strefa gotowania obejmuje przede wszystkim płytę grzejną, piekarnik oraz kuchenkę mikrofalową.

Dzięki stosowaniu się do powyższych zasad, zaprojektowanie kuchni będzie możliwe również przez osoby niezaznajomione z architekturą i dekorowaniem.